Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z winem, pamiętaj, że trunek ten należy serwować według określonych zasad. Dotyczą one zarówno temperatury, w jakiej powinno być wino, wyboru kieliszka, a także tego, co razem z tym szlachetnym trunkiem jest podawane i nie ma znaczenia, czy podajesz wino Chardonnay, czy Bordeaux.
W czym podawać wino?
Oczywistym jest, że każde wino serwujemy w kieliszku. Kiedy jednak udasz się do sklepu z akcesoriami dla miłośników tego trunku, szybko przekonasz się, że dostępny jest ogromny ich wybór – ważne jest, aby dopasować kieliszek do wina. Serwując wino – zarówno Chardonnay, jak i inne – pamiętaj, aby postawić na kieliszek pękaty, który zwęża się ku górze. Taki kształt sprawia, że możliwe jest wydobycie z wina wszystkich jego aromatów i smaków. UWAGA: im bardziej intensywne jest wino, tym większy kieliszek wybierz. Do wina czerwonego odpowiednie są kieliszki bardziej obłe i większe, wina białe – takie, jak Chardonnay – należy serwować w kieliszkach mniejszych, które są również nieco węższe. Z kolei miłośnicy wina musującego powinny zaopatrzyć się w wysokie i wąskie kieliszki. Taki ich kształt sprawia, że trunek szybko się nie nagrzewa, uniemożliwia także zbyt szybkie ulatnianie się dwutlenku węgla. Nalewając wino, pamiętaj, że w kieliszku nie powinno być go więcej, jak 1/3 objętości.
Chardonnay – w jakiej temperaturze należy serwować wino?
Białe wina – a więc również Chardonnay – serwuje się mocno schłodzone. To oznacza, że przed podaniem należy umieścić je w lodówce. Z kolei czerwone powinno mieć temperaturę pokojową. Jest to najbardziej podstawowa zasada, którą warto znać. Należy jednak pamiętać, że zbyt mocne schłodzenie trunku może skutkować utratą aromatu. Głównie czuć będziemy wówczas kwasowość. Najlepsze wrażenia smakowe gwarantuje temperatura od szesnastu do osiemnastu stopni w przypadku win czerwonych oraz od ośmiu do dwunastu w przypadku win białych. Musujące powinny mieć temperaturę od sześciu do ośmiu stopni.
Co podawać do wina?
Jeśli chcesz uchodzić za znawcę wina, musisz wiedzieć również z czym ten trunek serwować. Nie jest tak, że możesz sięgnąć po przypadkowe wino bez względu na to, co pojawić ma się na talerzu. Wina ciężkie, które mają mocny aromat to świetny dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny. Pasują również do dziczyzny. Z kolei lekkie wina białe będą doskonałym uzupełnieniem potraw z ryb, drobiu i owoców morza. Można serwować je także do warzyw. Jeśli chodzi o desery, to do tych lekkich, których podstawą są owoce i bita śmietana, odpowiednie jest wino białe. Z kolei do deserów ciężkich – na przykład z ciemnej czekolady – lepiej sprawdzi się to czerwone.